In een gesprek zijn er een aantal dingen waar rekening mee gehouden moet worden.
- Het is belangrijk om betrokkenheid uit te stralen en eerlijkheid
- Direct na het vertellen wat de aanleiding is van het gesprek vraag je aan de ouders wat zij hiervan vinden
- Door middel van open vragen krijgen de ouders de gelegenheid om hun eigen verhaal te vertellen
- Hierbij luister je actief en stimuleert door houding, knikken, hummen etc.
- Je neemt de tijd en raakt niet geïrriteerd of ongeduldig.
- Het gesprek moet geen verhoor worden maar heeft als doel om de achterliggende problematiek op te sporen. Je probeert de positieve aspecten van het kind en/of het handelen van de ouders te benoemen.
- Door het benoemen van zichtbare feiten en zichtbaar gedrag zonder eigen waardeoordeel of beschuldigende houding of (stem)toon zal de ouder zich minder in de verdediging gedrukt voelen
- Benoem het effect dat de situatie op het kind heeft nu of het effect op lange termijn ( bijvoorbeeld slechte schoolprestaties, somberheid, geen vriendjes kunnen maken, lichamelijke gevolgen)
- Reageren in de eerste persoon ('ik') op emoties of uitlatingen van de ouder, herhalen (in andere woorden) en samenvatten verheldert wat er door jou en de ouders bedoeld wordt
- Bij de bevindingen hoort het verhaal van de ouders en/of het kind
- Je analyseert de situatie op grond van de eigen observatie, het verhaal van ouders en/of kind en de aanwezigheid van risicofactoren en beschermende factoren
- Je observeert de interactie tussen het kind en de ouders tijdens het gesprek en bespreekt wat opvalt.
Verloop van het gesprek
Het gesprek verloopt in vijf fasen:
1. Begin van het gesprek
Je stelt de ouders op hun gemak.
2. Aanleiding van het gesprek
Je vertelt de aanleiding voor de afspraak aan de ouder(s): dit kan bijvoorbeeld zijn de zorg om het kind op grond van eigen waarnemingen , door signalen van anderen (school, kinderopvang, andere ouders), door de ouder of het kind zelf aangegeven problemen, of omdat de hulpverlener zich over de ouder zorgen maakt.
3. Reactie ouders
De ouder krijgt de gelegenheid hierop te reageren door een open vraag en door de luisterende houding. Als de ouder(s) de zorg niet delen verduidelijk je de eigen beleving en stimuleert de ouders om vragen te stellen en om hun problemen te uiten. In samenspraak met de ouder(s) wordt een/het probleem vastgesteld.
4. Aanpak van het probleem
Hierbij tracht je samen met de ouders oplossingen te bedenken. Je geeft de mogelijkheden voor hulp aan die het Centrum Jeugd en Gezin, het Wijkteam, AMW, Schoolmaatschappelijk Werk , of andere instanties kunnen bieden. De ouders worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor de zorg van hun kind, maar het moet voor de ouders ook duidelijk zijn dat jij als leidinggevende Kinderopvang/BSO/Gastouders een eigen verantwoordelijkheid draagt in deze zorg.
5. Samenvatting
Je vat het besprokene en de gemaakte afspraken samen. Je vraagt aan de ouder(s) of zij het met deze samenvatting eens zijn. Je deelt mee dat de afspraken in het dossier worden genoteerd.
Als de ouder(s) na dit gesprek geen probleem zien en geen verdere stappen willen ondernemen maakt je bij blijvend vermoeden van kindermishandeling een vervolgafspraak met de ouders.
In dit gesprek wordt opnieuw de zorg over het kind aangegeven en verteld waarom gedacht wordt aan kindermishandeling. De inhoud en de afspraken van het eerdere gesprek worden kort genoemd.
Je geeft aan dat de zorgen om het kind en de verantwoordelijkheid van jou maken dat hulpverlening moet worden ingeschakeld via Veilig Thuis. De ouders krijgen informatie dat Veilig thuis de instelling is waar iedereen met zorgen over mogelijke kindermishandeling terecht kan en welke hulp daar geboden kan worden. (ouders op de hoogte stellen van melding bij Veilig Thuis)
Ouders verschijnen niet
Als ouders niet verschijnen voor het tweede gesprek over de problematiek van hun kind o niet thuis geven, bel dan met Veilig Thuis om advies te vragen en overweeg een melding.
Veiligheid van medewerkers
Bij het voeren van gesprekken met ouders over vermoedens van kindermishandeling/huiselijk geweld, is het belangrijk dat de organisatie heeft nagedacht over de Veiligheid van medewerkers.