Wegen van risico's:
Weeg de risico's, toets de risicofactoren aan de 5 vragen hieronder en bel zo nodig het AMK voor advies!
Bedenk dat je altijd advies kunt vragen aan het Veilig Thuis!Zij kunnen meedenken over de risicofactoren die je zelf in kaart hebt gebracht. Om advies te vragen hoef je de naam van cliënt of kind niet bekend te maken. Dat kan anoniem. Maak gebruik van hun ervaring.
Je kunt dat zelf doen of in overleg met het ZAT of CJG.
- Van risico is sprake als de draaglast van ouders hun draagkracht overschrijdt of als er een verhoogd risico is dat dit in de toekomst gebeurt.
- De mogelijke gevolgen voor de kinderen zijn dat ze opgroeien in een onveilige omgeving met onvoldoende zorg en aandacht. Hierdoor is er een sterk verhoogd risico op verwaarlozing, mishandeling en daardoor een verstoring van hun ontwikkeling.
- Iedereen die bij de zorg en opvoeding van kinderen betrokken is, heeft een taak in het signaleren van risico’s. Wie vermoedt of signaleert dat kinderen in een risicovolle situatie opgroeien, moet daar iets mee.
- Dit is onder meer vastgelegd in het Internationale Verdrag van de Rechten van het kind, de protocollen voor gastouder- en kinderopvang en in de wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kinderopvang.
Als gastouder signaleer en rapporteer je ontwikkelingen die het welbevinden van kinderen bedreigen Je bent een belangrijke schakel in de keten. Je leert het kind en gezin een aantal dagen per week kennen en kunt je zo een goed beeld vormen van het reilen en zeilen en de draagkracht en draaglast van het gezin. Het eerste signaal dat er iets mis is, is vaak een niet-pluis gevoel. Om daar goed mee om te gaan, is kennis van de risicofactoren en de serieuze signalen nodig.
Als leidster in de kinderopvang en BSO , Peuterspeelzaal, zie je kinderen en hun ouders regelmatig en kun je signalen opvangen van risicovolle situaties.