U bent:
Aandachtsfunctionaris, Arts assistent/ Directielid/bestuurslid/ Gedragsdeskundige/ Geestelijk verzorgende/ Huisarts, Intake coördinator/ Klinisch psycholoog/ Preventiefunctionaris/ Psychiater/ (GZ) Psycholoog/ Psychotherapeut/diagnosticus, Sociaal psychiatrisch verpleegkundige/ Systeemtherapeut/ Teammanager/coördinator/hoofd afdeling/ Verpleegkundig specialist/Verslavingsarts
U heeft een signalerings-, bespreek- en handelings-verantwoordelijkheid, conform de vijf stappen van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Hier ziet u een infographic met die vijf stappen en het afwegingskader in stap 5.
Hiernaast staan de vijf stappen met daar tussenin informatie, definities en handelingsadviezen.
Dat houdt in:
Signalering van kindermishandeling/huiselijk geweld als grondhouding:
De stappen van het handelingsprotocol gaan in vanaf het moment dat er signalen zijn. Signaleren wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de beroepshouding van alle beroepskrachten die binnen ARKIN werkzaam zijn. Signalering is niet alleen een stap in het stappenplan, maar een grondhouding die in ieder contact met cliënten,kinderen en jongeren wordt verondersteld. De stappen in het handelingsprotocol wijzen u de weg als u meent dat er signalen zijn van huiselijk geweld of van kindermishandeling. Het communiceren en handelen bij vermoedens van kindermishandeling/huiselijk geweld:
Dit handelingsprotocol is gebaseerd op- en in lijn met de KNMG meldcode inclusief afwegingskader en met de 'Handreiking Meldcode Kindermishandeling in de psychiatrie'. Zie ook:
|