Signalenlijst kindermishandeling (4-12 jaar)

Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen ze signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt ook een zekere mate van schijnzekerheid. De meeste signalen zijn namelijk stressindicatoren, die aangeven dat er iets met het kind aan de hand is. Dit kan ook iets anders zijn dan kindermishandeling (echtscheiding, overlijden van een familielid, enz.)

seksueel misbruik bij kinderen met een beperking

Kinderen met een geestelijke of lichamelijke beperking zijn extra kwetsbaar voor seksueel misbruik.  Hier kun je  het onderzoek lezen dat in 2011 is gedaan naar deze groep. Het heet Beperkt Weerbaar.

Hoe meer signalen van deze lijst een kind te zien geeft, hoe groter de kans dat er sprake zou kunnen zijn van kindermishandeling.

Het is niet de bedoeling om aan de hand van een signalenlijst het ‘bewijs’ te leveren van de mishandeling. Het is wel mogelijk om een vermoeden van mishandeling meer te onderbouwen naarmate er meer signalen uit deze lijst geconstateerd worden. Een goed beargumenteerd vermoeden is voldoende om in actie te komen!

Wanneer een kind letsel vertoont, overleg dan direct met de JGZ arts. Indien nodig kan deze het letsel beschrijven. Deze gegevens zijn van belang voor een eventueel onderzoek naar kindermishandeling.

Zie ook de Richtlijn blauwe plekken (2016)

Ook informatie over andere kinderen in het gezin wordt betrokken bij de afwegingen

lichamelijke signalen

gedragssignalen

kenmerken ouders/gezin

signalen seksueel misbruik

Lichamelijke signalen:

Psychosociale signalen:

 

Afwijkend seksueel gedrag:

signalen seksueel grensoverschrijdend gedrag bij kinderen en het vlaggensysteem

Er kan sprake zijn van grensoverschrijdend gedrag als:

Jonge kinderen zijn samen met andere kinderen hun lichaam aan het ontdekken.Zo komen ze te weten wat er hetzelfde is aan elkaars lichaam en wat juist anders. ‘Doktertje spelen’ is hierbij een favoriet spel. Toch zijn er ook grenzen bij spelletjes tussen kinderen onderling.
Voor professionele opvoeders en voor ouders is er het vlaggensysteem ontwikkeld waarmee seksueel gezond én seksueel grensoverschrijdend gedrag van kinderen en jongeren kan worden geduid en bijgestuurd. Wanneer het grensoverschrijdend gedrag niet kan worden bijgestuurd of er zijn aanwijzingen voor misbruik of mishandeling van het kind in kwestie, neem dan kontakt op met het CJG of vraag advies aan Veilig Thuis.

 

Signalen (aanstaande) meisjesbesnijdenis (vrouwelijke genitale verminking)

Directe gevolgen tijdens en na de ingreep:

Mogelijke gevolgen na de ingreep:

Een vermoeden van meisjesbesnijdenis actueel of in de toekomst moet direct bij Veilig Thuis gemeld worden.Overleg indien mogelijk eerst met JGZ Er is een handelingsprotocol meisjesbesnijdenis dat beschrijft wat er na een melding kan gebeuren.

 

Signalen eergerelateerd geweld

Angst:

 

Verandering van gedrag:

 

Ontwijkend gedrag:

 

Voorzichtigheid is geboden. Het opmerken van één of enkele signalen hoeft geen grond te zijn voor een vermoeden van kindermishandeling. Een andere oorzaak is ook mogelijk.

Gebruik de checklist eergerelateerd geweld van het LEC. Die kan ingevuld en geprint worden.

 

Risico's alcohol voor jongeren

Aan het drinken van alcohol zijn risico's verbonden, zowel voor daders als slachtoffers. Het Trimbos intstituut heeft dat op een rijtje gezet in: Risico's van alcohol voor jongeren